Viaţa Culturală
    In cadrul comunei functioneaza un numar de 7 scoli din care 3 cu clasele I-VIII, 4 cu clasele I-IV si 5 gradinite.
    Mentionam faptul ca pe raza comunei Baluseni nu avem in nici un sat camin cultural. Activitatile sporadice care se mai organizeaza au loc in scolile generale.
    Exista o biblioteca comunala deservita de 1 bibliotecar cu norma intreaga si 3 biblioteci scolare deservite de cadre didactice, de obicei profesori de limba romana.

Traditii si obiceiuri
    O traditie specifica comunei este cea a hramurilor bisericilor din fiecare sat. Astfel in Baluseni si Zaicesti hramul se sarbatoreste de sfanta sarbatoare in ziua de 15 august Adormirea Maicii Domnului, la Draxini in ziua de 8 noiembrie - Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, Cosuleni si Buzeni pe 8 septembrie - Nasterea Maicii Domnului iar la Balusenii Noi in 14 octombrie - Sf. Paraschiva.
    Cea ma adorata traditie a locuitorilor este cea de vestire a Anului Nou cand grupuri de uratori viziteaza gospodariile localnicilor ce prevestesc venirea Noului An pentru care sunt rasplatiti de gazde cu colaci si bani, in noaptea de 31 decembrie a anului, iar a doua zi aceleasi grupuri se constituie in grupe de semanatori care viziteaza din nou gospodariile pentru care sunt rasplatiti cu mere, nuci. Tot in seara de 31 decembrie in toate satele comunei se constiotuie benzi cum ar fi cea a lui Jianu, Terente, Coroi.